5 karaktärsdrag som utmärker den typiska svensken

0
1291

Magasinet Café publicerade förra året en artikel med den humoristiska rubriken “Statliga guiden: 6 saker som på riktigt är typiskt svenska”. Efter att ha ögnat igenom hemsidan Information Sverige där landets länsstyrelser erbjuder svenskar information om landet sammanfattade de sex saker som de, med stöd av självaste svenska staten, ansåg som typiskt svenska. Den första punkten på listan var tilltro till statsmakten och myndigheter där svenskar skiljer sig markant från exempelvis amerikaner.

Typiskt svenskt är att i hög grad lita på myndighetsbeslut, rättsväsendet och tjänstepensioner. En andra punkt avhandlade hur klimatet påverkar svenskarna på så vis att vi är väderstyrda och träffas mer sällan under vinterhalvåret. Istället föredrar vi att förlägga det sociala umgänget till varma ställen när det blåser kallt ute – det vill säga på caféer, restauranger eller hemma hos någon. I den här artikeln tänkte vi spinna vidare på temat och lista 5 karaktärsdrag som enligt oss utmärker den typiska svensken. 

Ensamtid

Svensken uppskattar i regel sin ensamtid. Kanske kan det tillskrivas de öppna landskapen som Ulf Lundell sjunger om, allemansrätten som innebär att naturen är till för alla, eller kanske den medfödda svenska melankolin. Det står i vart fall klart att tid i ensamhet kan tillbringas på olika sätt som uppskattas av svensken för att varva ner och ladda energi. Typiska exempel omfattar en lugn helg i stugan på landet, svampplockning i skogen eller att ägna sig åt andra aktiviteter som inte kräver andras fysiska närvaro eller massa stök och oljud som bords- och casinospel på sajter som riktar sig såväl till storspelare som nybörjare som söker underhållning. 

Fika

Visste du att Sveriges andra största stad Göteborg anses som en av de mest cafétäta städerna per capita? Svensken älskar nämligen sin fika, en helig ritual som innebär en kort paus själv eller i sällskap med kaffe och fikabröd. Så pass viktig anses fikan att den inte sällan är ett självklart inslag på de flesta svenska arbetsplatser där medarbetare teambuildar och samtalar över bulle och påtår. Fenomenet har till och med varit föremål för export i form av svenska fik över Atlanten som svenskägda caféet FIKA i New York. 

Melodifestivalen

Den första deltävlingen i årets upplaga av Melodifestivalen sågs av hela 3 242 000 tittare vilket innebär en ökning med 400 000 jämfört med förra året. Svenskarna är därmed tokiga i denna påkostade musiktävling. Kanske är det artisternas modeval, de svängiga låtarna eller att Melodifestivalen är ett evenemang som svenskarna kan mötas kring, skratta åt och diskutera sinsemellan som lockar. Faktum är att Melodifestivalen är en maktfaktor i musiksverige som innebär fantastisk exponering för nya artister och bred underhållning för svenskarna varje år. 

IKEA som kulturinstitution

Möbel jätten IKEA är svenskarna stora stolthet. Det som en gång i tiden började som en idé att göra heminredning åtkomligt för alla är numer en kulturinstitution i Sverige som dessutom löpt stora framgångar internationellt. Svensken köper inte bara möbler på IKEA som snickras ihop där hemma. IKEA är en plats för att äta lunch, fika, umgås, hämta inredningsinspiration och tja, hänga. Kanske är det därför inte så konstigt att köerna ringlar långa till IKEA-varuhusen på regniga sommardagar – IKEA är mer än konsumtion, det är förströelse på hög nivå för svensken.

Kärlek till naturen

Allemansrätten är en grundbult i den svenska rättsordningen och innebär kort och gott en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, tillfälligt uppehålla sig på sådan mark och exempelvis plocka bär och svamp. Allemansrätten främjar svenskens rätt att röra sig fritt i naturen utan att riskera att stöta på motstånd från privata markägare. Kanske har denna lag ett finger med i spelet när det gäller svenskarnas kärlek till naturen. Att tillbringa tid i skog och mark är något som tillhör det svenska kulturarvet och något som de flesta svenskar i någon mån ägnar sig åt. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here