Categories: News

Svenskens strategier för att klara vintern

Opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov gjorde 2019 en undersökning där man sammanställde svenskens inställning till årstiderna. Undersökningen visade att bara 3 % av svenskarna har vintern, även känd som Sveriges längsta årstid, som favorit. Över 30 procent av svenskarna tycker att det sämsta med vintern är mörkret och att det är ljust under alldeles för få timmar under dagen. 22 % ogillar att frysa och 18 % pekar på att vädret i stort är det sämsta med vintern.

Föga överraskande är det sommaren som tar täten som svenskarnas mest uppskattade årstid. Hela 54 % av svenskarna föredrar sommaren jämfört med våren som nästan var tredje svensk rankar som favorit. Oavsett vilken grupp du personligen tillhör står det klart att vintern innebär en hel del begränsningar i form av kyla, halka och mörker. I den här artikeln delar vi därför med oss av strategier som svensken enligt oss implementerar för att klara av vintern. 

Finurliga spel och pyssel

Genomsnittssvensken tillämpar olika överlevnadsstrategier för att göra vintersäsongen mer uthärdlig och stundtals till och med mysig. Årstidens kallare temperaturer bäddar desto mer för inomhusaktiviteter i form av bakning, bokläsning eller olika former av spel och pyssel. I det senare avseendet kan spel vara mer traditionella versioner som spelas i goda vänners lag som klassikerna Trivial Pursuit eller Monopol, men även mer digitala aktiviteter för att hålla sinnet aktivt som spel på sajter som bland annat Mariacasino på mobil eller surfplatta. När det gäller pyssel underhåller sig svensken med allt från att lägga komplicerade pussel med 1 000 bitar, sticka, inreda hemma eller måla. 

Bad i kallbadhus

Att bada i havet eller i sjö är något som för de flesta utanför Nordens gränser förknippas med behagliga temperaturer och sommar. Överlevnadsstrategi eller inte – svensken badar gärna året om och då gärna i någon av de många kallbadhus som finns runt om i landet från Varberg till Ulricehamn. Det som historiskt sett varit en djupt rotad, nordisk tradition som kom till Norden för ungefär 2 000 år sedan, har idag blivit trendigt. Forskning pekar på att kall- och bastubad är både avslappnande och leder till förbättrad hjärthälsa, stärkt immunförsvar och minskad smärta. Denna typ av friskvård gör att svensken får en kick för både hälsan och humöret under årets mest utdragna årstid. 

Goda dagliga rutiner

Samuel West är psykolog och forskare som bland annat tipsar om hur man klarar av vintermörkret bäst. Enligt honom är människan inte gjord för att bo i mörker men vi klarar det genom att kompensera med bra sömn, god näring, och socialt umgänge. Svensken som prickar rätt i Wests expertråd gör det exempelvis till rutin att alltid gå ut en stund mitt på dagen när solen är uppe för att ladda på med D-vitamin under vintermånaderna. Även om TV-soffan och myset inomhus lockar pallrar sig han eller hon dessutom ut för att vara social med andra, både för återhämtningens skull men också för att ha roligt. Avslutningsvis är han eller hon fysiskt aktiv för att bidra till utsöndringen av må-bra-hormoner som dopamin och endorfiner och äter näringsriktig mat för att ge kropp och knopp de bästa förutsättningarna att klara av den kärva vintern.

Acceptans

Mindfulness har gått från att vara en flummig beteckning inom wellnessindustrin till att bli ett vedertaget fenomen inom bland annat sjukvården som metod för att enklare hantera stress, ångest och nedstämdhet. Metoden går kort och gott ut på att fokusera på vad som finns i just denna stund, i nuet, ta in ljud, intryck, förnimmelser och bara vara. Det säger sig självt att den som kämpar emot den långa vintern i Sverige och klagar på mörker och kyla har en tung tid framför sig när vi går in i november månad. En överlevnadsstrategi för dem som lyckas inta en mer accepterande hållning till årstidernas växling är svensken som med hjälp av olika mindfulnesstekniker accepterar det han eller hon inte kan ändra på, det vill säga mörkret och kylan, och som istället anammar nuet precis som det är.

Swedes in the States

Swedes in the States Editorial Team Contact us: hello@swedesinthestates.com

Recent Posts

American Tommy Paul Wins Nordic Open 2024

Tommy Paul added another chapter to his breakout season by winning the 2024 Nordic Open…

2 months ago

Celebrating 10 Years of the Nordic International Film Festival

Celebrating 10 Years of the Nordic International Film Festival The Nordic International Film Festival (NIFF)…

2 months ago

Kanelbullens Dag: Why Swedes celebrate the Cinnamon Bun

Every year on October 4th, Swedes go a little crazier than usual for the Cinnamon…

3 months ago

Guide: Where to buy Swedish Cinnamon Buns in the U.S.

Get ready to loosen those belts - tomorrow is Cinnamon Bun Day in Sweden! That’s…

3 months ago

Recipe: Swedish Cinnamon Buns

You would think that every day is Cinnamon Bun Day in Sweden with companies like…

3 months ago

Kräftskiva: The origin behind Sweden’s spectacular crayfish parties

Crayfish season starts at the beginning of August and ends somewhere around the end of…

4 months ago

This website uses cookies.